Video Auschwitzista

Mitä tekemistä Auschwitzilla on vaihtolukukaudesta Australiassa kertovan blogin kanssa? No ei kyllä yhtään mitään. Eikä minulla ole mitään hyvää perustetta laittaa sitä tänne. Jos siis sitä ei lasketa, että saimme sen viimein editoitua näin yli puoli vuotta reissun jälkeen.

Jokainen on varmasti kuullut Auschwitzista. Se nousi toisen maailmansodan aikaisen holokaustin tunnuskuvaksi, sillä yli miljoona (luvusta ei ole täyttä varmuutta) juutalaista, homoseksuaalia, vammaista, vanhusta, lasta ja sotavankia sai siellä surmansa. Nämä ihmiset eivät olleet tehneet mitään ansaitakseen kohtalonsa, eikä monilla ollut mitään käsitystä tapahtumien kulusta ennen kuin joutuivat kaasukammioihin. Sinne heidän elämänsä päättyi, alastomana tuntemattomien ihmisten keskelle.

Auschwitz on, niin kuin arvata saattaa, karmiva paikka. Ehkäpä karmivin missä olen koskaan ollut. Mielestäni paikka on kuitenkin hienosti muutettu museoksi/muistomerkiksi. Meiltä meni 6 tuntia kiertää Auschwitz I ja Auschwitz Birkenau, emmekä siltikään ehtineet nähdä kaikkea. Jotain tuosta paikasta kertonee se, että minulla on oli koko ajan ihan hillittömän kylmä, sellainen oikein luista ja ytimistä puskeva, mutta kertaakaan ei tullut mieleen alkaa kiirehtimään kierrosta läpi.

Tiedättekö sen tunteen, kun hymy hyytyy niin täysin, että tuntuu kuin huulet olisivat halvaantuneet. Kuin kaikki ilo olisi imetty sinusta kuiviin. Välillä jopa hieman oksetti. Kamalinta oli kävellä junalaiturilta kohti kaasukammioita ja tajuta kävelevänsä niin monien ihmisten viimeistä matkaa. Vanhukset ja heikkokuntoiset vietiin suoraan junalta kaasukammioihin, kun työkykyiset taas eroteltiin parakkeihin meneviin jonoihin. Siinä kävellessä minuutit alkoivat yhtäkkiä tuntua kovin tärkeiltä. Ehkä olikin onni, etteivät monet tienneet kävelevänsä kohti kuolemaansa.

Tässä siis meidän näkemyksemme tuosta kyseisestä paikasta. Molemmat kuvasivat ja Ondrej editoi.

3 vastausta artikkeliin ”Video Auschwitzista

 1. En tiedä onko pallontallaajien päässä jotain vikaa kun ei viestit tuu perille, joten ei pidä ihmetellä jos tää viesti tulee kolmeen kertaan :D

  Eipä sillä ole niin väliä istuuko se blogin yleiseen linjaan kovasti, kyllä tärkeästä aiheesta aina voi kirjoittaa. Ainakin mun mielestä :)

  Tuossa videon alussa kiuluva kiskojen kolke on yleensä semmonen rauhoittava ääni ja sitä vain katselee maisemia ja tekee matkaa.

  Mutta Auschwitzin kohdalla se saa kyllä ihan erilaisen merkityksen.
  En ole itse siellä vielä käynyt mutta täytyy jossain vaiheessa kyllä käydä.

  Nää on näitä pahimpia esimerkkejä mitä ihminen voi saada aikaan, samaan sarjaan Stalinin ja Pol Potin vainojen kanssa.
  Eipä näissä paljon ole ihmishenki painanut.

  • Käy ihmeessä! Jokaisen pitäisi käydä. Kertoo aika paljon ihmisen psyykestä ja mihin sillä on valmiuksia. Tavallisetkin ihmiset saadaan aivopestyä toimimaan vastoin omia moraalisääntöjä, kun vain osaa psykologiset keinot.

 2. Olipa Hieno esitys. Kylmä väreet meni pitkin selkää olitte saaneet niin kouriintuntuvan tunnelman Auschwitzista. Ja siitä miltä niistä ihmisparoilla on mahtanut tuntua. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *